Loading...
  • Hvad er sansebearbejdning?
  • Hvad sker der når sansebearbejdning bliver en udfordring for børn?
  • Hvad kan man få hjælp til?
    • Viden om sansebearbejdning, giver mulighed for at kigge bagom barnets reaktioner
    • Viden om sanser og hele nervesystemet, omgivelsernes betydning og børns forskellighed
  • Hvad kan vi selv gøre?

 

Sansebearbejdning - hvad er det?

 

 

Sansebearbejdning er den måde vi modtager, bearbejder og reagerer på information fra vores sanser. Det sker hele tiden og for mange af os er det ikke noget vi tænker over. For nogle børn kan bearbejdningen af sanseindtryk dog være problematisk. Når sansebearbejdningsprocessen bliver en udfordring kan det se ud på forskellig vis og den måde børn reagerer på, kan også have andre forklaringer end sansebearbejdning eller det kan være en sammensat problematik af både sansebearbejdning og andre udfordringer.

Vi er alle forskellige, men der findes 4 hovedtyper, som man kan beskrive sansebearbejdning udfra, der kan gøre det lettere at forstå, hvad der sker som skaber udfordringer. Dette velvidende at det i hverdagen ofte er et mere blandet billede. Som sagt har vi alle mange sansebearbejdningsprocesser hele tiden, men når måden vi bearbejder dem på bliver udtalt indenfor de 4 hovedtyper, kan det blive svært at fungere i hverdagen og det kan derfor være nødvendigt at forstå, hvad der ligger bag børnenes reaktioner. Vi taler mest om sansebearbejdning i forhold til børn, men voksne har naturligvis også en sansebearbejdningstype. Ofte ligner vores børn den ene eller den anden forælder, hvilket kan være godt at blive opmærksom på. 

De 4 sansebearbejdningstyper er:

  •  Nedsat registrering
  •  Sansesøgende
  •  Sensorisk følsom
  •  Sensorisk sky

Det er lettest at forklare typerne, hvis vi placerer dem ind i et et kvadrantsystem:

 

 

Den lodrette streg er et udtryk for, hvordan nervesystemets tærskel for stimuli er:

Børn som har nedsat registrering eller er sansesøgende har en høj tærskel for stimuli. Det betyder at de skal have kraftiger, flere, hyppigere stimuli end de fleste andre børn, for at deres sansesystem fungerer godt.

Børn som er sensorisk følsomme eller sensorisk sky har en lav tærskel for stimuli.Det betyder at de har brug for svagere, færrer, sjældnere stimuli end de fleste andre børn, for at deres sansesystem fungerer godt.

Den vandrette streg er et udtryk for, hvorledes barnet forholder sig til at det har en høj eller lav tærskel for stimuli.

Børn som er sansesøgende eller sensorisk sky har en aktiv stragtegi/reaktion. Det betyder, at de selv vil søge de stimuli, de har brug for eller undgå dem som de synes er ubehagelige/overvældende, for at få deres nervesystem til at fungerer godt.

Børn som har nedsat registrering eller er sensorisk følsomme har en passiv strategi/reaktion. Det betyder at de ikke selv kan søge eller undgå de stimuli som de har brug for så deres nervesystem fungerer godt.

Når børnene enten forsøger at tilgodese deres nervesystem eller ikke kan gøre det, kan det give sig udslag i en uhensigtsmæssig adfærd. I de enkelte kvadranter kan du se, hvordan det ser ud for de enkelte børn, når vi sætter det meget firkantet op.